سیب زمینی یک گیاه غدهای است. انواع مختلف آن از لحاظ شکل ، رنگ، اندازه، طعم و محتوای نشاسته با یکدیگر متفاوتاند. بافت زرد کم رنگ آن با پوستی که ممکن است قرمز، قهوه ای، زرد، سبز یا آبی متمایل به بنفش باشد، احاطه شده است. بیشتر سیب زمینیها، گرد، کشیده یا صیقلی هستند. غدههای سیبزمینی با چشمهای کوچی پوشیده شده است که اصطلاحاً به آنها چشم گفته میشود و جوانهها از آن میرویند. سیبزمینی شکننده است و به راحتی آسیب میبیند.
تا انتهای این مطلب با خورشاد همراه باشید
خرید سیب زمینی مرغوب
سیب زمینیهای سفت ، سالم و بدون جوانه و بخشهای سبز را انتخاب کنید. پاکتهای کاغذی نسبت به کیسههای پلاستیکی مناسب تر هستند. چرا که رطوبت از آنها خارج میشود و از پوسیدگیشان جلوگیری میکند.
آمادهسازی سیب زمینی پیش از پخت
سیب زمینیهایی که بیش از ۵۰ درصد آنها سبز شده است را دور بریزید، چرا که طعم تلخی دارند و غیر قابل خوردن هستند. اگر قرار است آنها را با پوست بپزید، سطح آنرا با برس بشویید. چشمهای سبز را جدا کنید. برای جلوگیری از تیره شدن، بلافاصله بعد از بریدن، آن را بپزید یا بلافاصله در آب سرد قرار دهید و هنگام پخت آب را عوض کنید.
نگهداری سیب زمینی
میتوان آن را به مدت ۹ ماه در دمای زیر ۴ درجه سانتی گراد و همچنین، به مدت ۲ ماه در مکان تاریک، خشک، خنک، و با تهویه در دمای ۷ تا ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری کرد. سیبزمینیهای تازه، پخته شده یا کهنه را میتوان یک هفته در فریزر نگهداری کرد. سیبزمینی را باید دور از خوراکیهای بودار مانند پیاز قرار دهید. همچنین میتوانید آن را خشک کنید.
خواص سیب زمینی و ارزش غذایی آن
سیبزمینی خام حاوی ۷۹/۴ درصد آب است. منبع بسیار خوب پتاسیم و منبع خوب ویتامین C است. (محتوای ویتامین c سیبزمینی در طی دو ماه اول نگهداری، به میزان ۴ درصد کاهش مییابد.) همچنین، حاوی ویتامین B6، مس، نیاسین، منیزیم، اسید فولیک، آهن و ویتامین B5 است.
سیبزمینی خام ضد انقباض و تشنج، مدر، ضد بیماری اسکوربوت، از بین برنده جای زخم است. آرام بخش بوده و برای بهبود زخمهای معده استفاده میشود. در درمان التهاب، آفتاب سوختگی و سایر سوختگیها استفاده میشود. قرار گرفتن در معرض نور یا آفتاب، میتواند منجر به تشکیل لکههای سبز در آن شود که حاوی سم سولانین است. در دوزهای پایین این سم میتواند دردهای شکمی، سردرد یا اسهال ایجاد کند ولی در دوزهای بالا بر سیستم عصبی تاثیر منفی میگذارد.
ایدههای جذاب برای سرو کردن سیب زمینی
پرطرفدارترین غذای تهیه شده آن، سیبزمینی سرخ کرده است. همچنین به شکل پوره، پخته شده در فر یا کبابی سرو میشود. در کنار گوشت، مرغ و ماهی خورده شده و طعم آن در کنار پنیر ، پیاز، گیاهان و ادویه جات تقویت میشود. در سوپ، خورشها و املت و در غذاهای لطیف و استاندار بسیار مناسب است. مثلا، پوره سیبزمینی به همراه زرده تخم مرغ برای تهیه سوفله، سوپ و خورش استفاده میشود.
برای تهیه یکی پوره عالی، سیب زمینیهای بدون پوست را در آب سرد بگذارید و آن را تا دمای جوش برسانید و سپس نمک اضافه کنید. زمانی که پخت، اجازه دهید آب آن برود با یک قاشق چوبی با کره و شیر گرم مخلوط کنید. هر چه مقدار خامه یا شیر بیشتر باشد پوره بافت سبکتری خواهد داشت. سیبزمینی تبدیل به نشاسته میشود که در شیرینی پزی مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بدانید: لیست غذاهای دارای سیب زمینی در پکیج خورشاد
روشهای مختلف پختن سیب زمینی
سیب زمینی جوشانده یا بخار پز
آن را به طور کامل با مقدار کمی آب و نمک بجوشانید (افزودن مقداری آب لیمو باعث حفظ رنگ آن میشود.) در ظرف را بگذارید و مطمئن شوید که به یکدیگر نچسبیدهاند. سیبزمینیهای کامل، به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و تحت بخار، به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پخته میشود. قطعههای کوچکتر در آب یا تحت بخار در عرض ۱۰ تا ۱۵ دقیقه میپزند. آب مورد استفاده برای پختن سیبزمینی میتوانند در سوپ و سس مورد استفاده قرار گیرد. برای تهیه پوره نرم، سیبزمینی را بجوشانید و سپس آن را خشک کنید. برای بهترین نتیجه، از گوشتکوب دستی یا برقی استفاده کنید.
سیب زمینی کبابی
روی آن را با چنگال چند سوراخ ایجاد کنید تا بخار آن خارج شود و آن را در یک فویل آلومینیومی پیچید تا به آرامی پخته شود. سیبزمینیهایی که در فویل پیچیده شوند، خشکتر می شوند. یک سیبزمینی متوسط در دمای ۲۱۵ درجه سانتی گراد در مدت ۴۰ تا ۴۵ دقیقه یا ۷۰ دقیقه در دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد پخته میشود.
پیشنهاد مطالعه: ۸ روش پخت سبزیجات برای تنوع غذایی
پخت سیب زمینی در ماکروویو
- آن را با چنگال سوراخ کنید تا نترکد و روی یک حوله کاغذی قرار دهید.
- تنظیمات را روی قدرت بالای ماکروفر به مدت ۳ الی ۴ دقیقه قرار دهید (اگر بیش از یک سیبزمینی را میپزید، زمان پخت را افزایش دهید.)
- در طی پخت یکبار آن را بچرخانید (اگر سینی متحرک ندارد.)
- قبل از سرو کردن اجازه دهید دو دقیقه در حوله کاغذی بماند.
سیب زمینی سرخ کرده
بهترین سیبزمینی سرخ کرده با اسفاده از آنهایی که آب کمتری دارند، به دست میآیند. آنها را در قطعاتی با اندازه یکسان خرد کنید (با پوست یا پوست کنده.) بهتر است قطرشان در حدود یک سانتیمتر باشد. سیبزمینیهای نازکتر از این، بیش از اندازه چرب میشوند. سیبزمینیهای پوست کنده شده، باید آبکشی شوند اما خیس نخورند و قبل از سرخ کردن کاملا خشک شود. روغنی که برای سرخ کردن استفاده میشود، باید توانایی تحمل حرارت ۱۷۵ سانتی گراد را داشته باشد. روغن را از قبل داغ کنید و سیب زمینی را در حجم کم سرخ کنید تا دمای روغن افت زیادی پیدا نکند؛ در غیر این صورت، چربتر و له شوند.
دو روش برای سرخ کردن سیب زمینی
سرخ کردن سیب زمینی در دو مرحله باعث تردتر شدن آن میشود. آنها را برای مدت ۵ تا ۶ دقیقه در روغن داغ با دمای ۱۵۰ تا ۱۶۰ درجه بپزید. سپس آنها را قبل از اینکه طلایی رنگ شوند، از روغن خارج و روغن آنها را جدا کنید و بگذارید سرد شوند. سپس مجددا برای ۲ الی ۳ دقیقه، در دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد سرخ کنید تا طلایی رنگ شوند. آنها را در دستمال حولهای بگذارید تا روغن اضافه جذب شود و در هنگام سرو کردن به آن نمک اضافه کنید. میتوانید روغن را تصفیه کنید و در یخچال یا جای خنک نگه دارید.
روغنی که خیلی تیره است و غلیظ شده یا بوی نامطبوع دارد را دوربریزید. زمانی که سطح روغن کم شده است، هرگز روغن تازه را به روغن کهنه اضافه نکنید، چرا که کیفیت روغن تازه خیلی سریع در اثر این کار کاهش مییابد.
تهیه سیب زمینی سرخ کرده در فر
روغن کمتری در این روش مصرف میشود. سطح آنها را با کمی روغن داغ اسپری کنید (حدود ۱۵ میلی لیتر برای یک لیوان خلال.) در دمای ۲۳۰ درجه سانتیگراد برای مدت ۸ دقیقه بپزید، سپس دما را تا ۱۹۰ درجه کم کنید و تا زمانی که سیبزمینیها ترد شود، بپزید.